A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Дубовицький ліцей
Кролевецької міської ради

Як знайти взаєморозуміння з батьками

Дата: 16.01.2020 19:00
Кількість переглядів: 208

Ти вже вважаєш себе дорослою, а батьки не дозволяють допізна гуляти на вулиці, не відпускають з друзями на нічні вечірки, читають лекції, якщо ти не вимила посуд і не зробила уроки? Така ситуація знайома кожному.

Відсутність взаєморозуміння в сім’ї призводить до постійних конфліктів, з’ясуванню відносин, скандалів і розладу. Така «нездорова» обстановка не сприяє благополуччю і гармонії в дома, і може надалі мати не найкращі наслідки.

Якщо ти вважаєш себе досить дорослою, щоб приймати рішення і мати свою думку, то й поводься, як доросла людина: гідно. Спробуй сама налагодити взаємини з батьками. Адже в конфліктах не завжди винна одна сторона. Не загострювати ситуацію, адже що може бути краще відчуття підтримки та єднання всієї родини?

Отже, як знайти взаєморозуміння з батьками? Спробуй прислухатися до наступних порад:

1. Ти повинна зрозуміти, що висміювати позицію дорослих, їхні погляди на життя не можна, навіть якщо вони не відповідають твоїм. Будь терпима до критики і не виявляй невдоволення з приводу моралей чи зауважень. Не гарячися, адже це корисний урок – з одного боку, стійкість до критики зміцнює твій характер, з іншого боку, задумайся – а може, ти, дійсно, не права.

2. Слухай, а головне, почуй своїх батьків. Тоді й вони навчаться чути тебе. Спробуй поставити себе на місце дорослих. Подумай, як би ти поступила в тому чи іншому випадку. Навряд чи тобі сподобається, що діти, яких ти виростила в любові і турботі, в яких ти вклала стільки уваги, турботи і сил, несподівано стали огризатися, грубити, проявляти свій характер і намагатися показати себе розумнішим, ніж батьки.

3. Якщо тобі щось не подобається або не влаштовує, спробуй домовитися: не накопичуй в собі своє невдоволення. Зроби це спокійно, без претензій. Розкажи, з чим ти не згодна і запропонуй свої варіанти щодо вирішення проблеми. Покажи, точніше, доведи своїм батькам, що ти вже сформована особистість і маєш право голосу і вибору. Переконай, що можеш сама приймати рішення і готова відповідати за свої помилки, але думки дорослих для тебе також важливі.

4. Не квапся, не роби необдумані вчинки. Будь відповідальна за свої дії. Тобі потрібно довести на ділі, а не на словах, що ти досить самостійна і вже цілком дозріла для дорослого життя. Зрештою, дорослі переконаються, що в тій чи іншій ситуації ти готова реагувати розумно й адекватно, і не наробиш дурниць і будуть тобі більше довіряти і, відповідно, менше контролювати.

5. Не ставай агресивною, і не виправдовуйся, якщо дорослі не поділяють твоєї думки. Пробуй довести свою правоту, приведи аргументи на користь своїх поглядів. Не використовуй займенник «ви» або «ти», висловлюючи свої почуття. Воно звучить більш категорично, ніж «я», «мене».

Наприклад, замість «ви вічно нагадуєте мені про мої домашні обов’язки тоді, коли знаєте, що у мене багато домашніх завдань» скажіть «мені не подобається постійне нагадування про домашні обов’язки, коли в мене багато уроків. Можу я зробити це завтра? ».

Постарайся налагодити з батьками довірчі, партнерські відносини. Ви всі від цього будете у виграші. Адже, погодься, твої подружки будуть тобі заздрити, якщо у тебе складуться хороші, добрі відносини з предками, побудовані на повазі та взаєморозумінні.

6. Не нехтуй порадами дорослих, адже у них більший життєвий досвід, вони мудріші за тебе. Не в їхніх інтересах радити тобі щось погане, адже твоє благополуччя, щастя, успішність – по суті, те, заради чого вони живуть.

7. Поважай дорослих, поводься етично. Якщо щось викликає у тебе роздратування, пам’ятай, що будь-які люди можуть помилятися, зрозумій, що твоя нестриманість і грубість може їх образити. Проявляючи повагу до батьків, демонструючи готовність їм допомогти, ти проявляєш себе як доросла, зріла особистість. Пам’ятай про це!

8. Якщо ти соромишся розповісти батькам про свою проблему або боїшся їх негативної реакції на твоє зізнання про те, що ти закохалася:

– Постарайся вибрати час, коли твої батьки не так зайняті;

– Заздалегідь продумай, що ти хочеш їм сказати;

– Скажи їм відразу, що в тебе важлива розмова. Тоді можна бути впевненою, що тобі приділять повне увагу, а не упустять важливу частину твого оповідання.

Пам’ятай про те, що батьки дали тобі життя, тому, як мінімум, вони заслуговують право на твою повагу. Думай про них, про їхні почуття і переживання, тоді вам легше буде зрозуміти один одного.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень