A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Дубовицький ліцей
Кролевецької міської ради

Долаємо тривогу разом

Дата: 06.09.2023 14:23
Кількість переглядів: 24

Тривога – це неприємний емоційний стан, що характеризується очікуванням несприятливого розвитку подій, наявністю поганих передчуттів, страху, напруги і хвилювання. Тривожність – індивідуальна психологічна особливість, що виявляється в схильності людини часто переживати сильну тривогу з незначних приводів.

Щоб позбутися тривоги, що погіршує якість життя, візьміть аркуш паперу, ручку. Задайте собі запитання та запишіть відповіді на них:

▪️Чи турбуюся я за своє майбутнє?

▪️Як тривога за майбутнє відбивається на моєму сьогоднішньому житті?

▪️Я турбуюсь тому, що проблема не має вирішення або просто тягну час, щоб її не вирішувати?

▪️Якщо відповідь «тягну час», то чому, навіщо?

▪️Чи можу я зараз зробити те, що мене турбує?

Якщо на останнє запитання ви відповісте позитивно, то запишіть, що потрібно, щоб реалізувати задумане (домовлятися про зустріч, скласти план).

Виклавши на папері всі відповіді, уявіть, що ваші переживання стали реальністю зараз. Намагайтеся максимально докладно описати свій стан при думці, що тривога вже реалізувалася. Як ви себе почуваєте? Які думки тепер у голові? Які відчуття у тілі?

Далі сконцентруйтеся на тому, що відбувається навколо. Намагайтеся вловити всі звуки, запахи, які вас оточують, назвіть кольори обстановки. Запишіть усі ваші почуття, починаючи з фрази: «Я усвідомлюю, що …»

Дослухайтеся до кожної ділянки свого тіла. Запишіть усі відчуття, що виникають у ньому, з тієї ж фрази: «Я усвідомлюю, …».

Подумайте, чи всі частини тіла ви обстежували. Якщо є ті, які ви не врахували, повторіть цю частину роботи та запишіть відчуття (зазвичай люди ігнорують відчуття в області геніталій). Повторіть «тілесну ревізію», поки не відчуєте, що вашу увагу сконцентровано не на подію, що турбує, а переключилося на дугу діяльність.

Практикуйте та будьте здорові


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень