A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Дубовицький ліцей
Кролевецької міської ради

День пам'яті жертв голодоморів

Дата: 26.11.2021 09:38
Кількість переглядів: 66

Щороку у четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять мільйонів жертв голодоморів. У ХХ столітті українці пережили їх тричі. Наймасштабнішим за кількістю людських жертв був голодомор 1932-1933 років. Саме його нині називають геноцидом українського народу. Його жертвами в Україні стали, за різними даними, від 3,9 до 7 мільйонів людей.

Керівництво Радянського Союзу довгий час приховувало факт смерті українців від штучного голоду. Лише після оголошення незалежності України почалося розслідування масштабів Голодомору. За різними оцінками, від 4,5 до 10 мільйонів українців померли під час жахливих подій 1932-1933 років.

В нашому ліцеї було проведено захід "Голодомор - геноцид українського народу", на якому учні 7-9 переглянули документальний фільм про події тих часів. Було запалено свічку пам'яті, покладено хліб та колоски перед іконою, як символ голодомору. Учні вшанували хвилиною мовчання всіх померлих від голоду людей. В бібліотеці протягом тижня була організована виставки літератури "Пам'ятаємо про Голодомор". Учні 2 класу виготовили аплікації "5 колосків" (Сумнозвісний закон «про п’ять колосків» став передвісником Голодомору. Він передбачав за розкрадання колгоспного майна (а таким вважалися навіть кілька колосків, які перезимували під снігом на полі) розстріл на місці та конфіскацію майна. За наявності пом’якшувальних обставин покарання передбачало 10 років ув’язнення в таборах. Амністія заборонялася. І це при тому, що за тодішнім законодавством навіть навмисне убивство каралося ув’язненням до 10 років.)

Возможно, это изображение (1 человек)

Возможно, это изображение (2 человека, люди стоят и в помещении)

Возможно, это изображение (4 человека, люди стоят и в помещении)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень