A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Дубовицька гімназія
Кролевецької міської ради

Чи може сімейне щастя тривати вічно?

Дата: 24.01.2022 09:27
Кількість переглядів: 90

ЧИ МОЖЕ СІМЕЙНЕ ЩАСТЯ ТРИВАТИ ВІЧНО?

Всі ми у дитинстві читали казки, які завжди закінчувалися довгоочікуваним весіллям та хеппі ендом зі словами «І ЖИЛИ ВОНИ ДОВГО І ЩАСЛИВО». Хоча ніхто не розповідав, як же саме.

До речі, мелодрами теж побудовані за таким же принципом: труднощі, кризи, конфлікти, образи, а потім щасливий кінець про вічне кохання.

І коли звичайна людина порівнює своє сімейне життя із серіальними історіями, то бачить багато недоліків у своєму партнерові. А коли ж настане той омріяний хеппі енд і можна буде видихнути і розслабитися?

Реальність у тому, що над формуванням і розвитком сімейних стосунків потрібно працювати постійно. Це як вогнище, у яке ми постійно підкидаємо дрова; як квіткова клумба, яку постійно поливаємо підпушуємо і вириваємо бур’яни.

Ще одна реальність у тому, що сімейне життя складається з періодів, у яких обов’язково виникають кризи та конфлікти. Пам’ятаєте, у дітей є кризи трьох років, семи років, підліткова криза? Вони створюють багато труднощів та проблем, але після них дитина переходить на новий етап свого життя.

Так само і у сімейному житті є кризові періоди, проживши які, сім’я переходить на новий рівень стосунків.

Це криза першого року подружнього життя, коли пара притирається один до одного; криза народження дітей, коли пара стає батьками. Кризи виникають, коли діти йдуть до школи, потім стають підлітками, а потім вилітають з батьківського дому (так звана криза «пустого гнізда»).

А ще кризові періоди та сімейні труднощі виникають, коли хтось із подружжя змінює/втрачає роботу; якщо хтось у родині серйозно хворіє; якщо з’являється коханка чи коханець; якщо сім’я змінює місце проживання (планово чи вимушено) та багато інших життєвих ситуацій, які певним чином випробовують сім’ю на міцність.

В більшій чи меншій мірі, кожна родина переживає кризові періоди. Просто одні ламаються і розлучаються, а інші – разом долають труднощі.

Як же допомогти своїй родині успішно пройти кризовий період?

По-перше, прийміть той факт, що криза у вашу сім’ю прийшла з певною ціллю та щоб вивести вашу родину на новий рівень, а не тому, що Ви обрали не того партнера.

Також можна задати собі наступні запитання:

- Якби криза могла говорити, що б вона сказала вашій сім’ї, вам особисто, вашому партнеру?

- Які якості, риси характеру допомагали вам раніше справлятися з кризовими періодами у житті?

- Які сильні сторони, ресурси має ваша сім’я, ваш партнер?

- Коли криза завершиться, які нові здібності сформуються у кожного члена сім’ї, які зміни і нововведення з’являться у вашій родині?

І, на завершення, пам’ятайте, ЩАСЛИВА НЕ ТА СІМ’Я, ЯКА НЕ МАЄ ТРУДНОЩІВ, А ТА, ЩО УМІЄ ЇХ ВИРІШУВАТИ.

Щиро ваша дитячий та сімейний психолог Наталія Коваль


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень