A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Дубовицький ліцей
Кролевецької міської ради

9 травня - День Перемоги

Дата: 08.05.2020 08:05
Кількість переглядів: 728

?? ?????µ?? ???µ???µ???????? 9 ?????°?????? 2020 - ?????????????°?????? ?· ?????µ?? ???µ???µ???????? ?? ...

Давно минули дні війни, дні страшної біди, яку одні жителі Дубовичів зустріли, будучи в лавах діючої армії, а інші пішли на фронт добровольцями. Тоді, у 1941 р., кожен виконував свій обов'язок. Перший бій частин Червоної армії з фашистами на території Дубовицької сільської ради відбувся в кінці серпня 1941 р. в урочищі Мальківщина. Під час бою загинув член військової ради 52 армії, бригадний комісар Іван Кузьмич Гринько, уродженець с.Успенка Буринського району Сумської області. Поховано воїна неподалік місця подій над шляхом Дубовичі - Вороніж.

На початку вересня 1941р. ворог захопив село - настали жахливі роки окупації.Деякі жителі Дубовичів зрадили односельчан - вони допомагали фашистам грабувати народ, видавали сільських активістів німцям тощо. За їх участі були схоплені і розстріляні жителі села, які переховували зброю. Окрім того, на тяжку каторгу в Німеччину з села відправили 266 юнаків та дівчат.

Для боротьби з німецькими загарбниками у 1941 р. в Дубовичах було організовано партизанську групу, що стала частиною Глухівського партизанського загону. Група нараховувала 11 осіб.

За самовіддану боротьбу на фронтах Великої Вітчизняної війни багато воїнів-дубовичан були удостоєні нагород. Трьом жителям с.Дубовичі присвоєно звання Героя Радянського Союзу: старшині Максиму Івановичу Горбачу, полковнику Івану Опанасовичу Власенку та полковнику Івану Андрійовичу Лесику.

( Гурба В., Карабут Ф., Сердюк М. "Дубовичі.Історико-краєзнавчий нарис" )


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень